Според комуникацията с Газпром около една трета от нужните количества газ

...
Според комуникацията с Газпром около една трета от нужните количества газ
Коментари Харесай

От Газпром са ни отговорили, че ще помислят

" Според връзката с " Газпром "  около една трета от нужните количества газ би трябвало да пристигна оттова. Получихме отговор от " Газпром износ ". Комуникацията върви постепенно. Те са подготвени да обсъдят нашите условия. "  Това съобщи пред bTV служебният енергиен министър Росен Христов, а от думите му стана ясно, че отговорът е бил по-скоро отсрочване, в сравнение с конкретика. " Изпратихме всичко, което желаеме да договорим, а те си взеха " тайм навън " (почивка), с цел да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква противоположна връзка ", уточни той. И добави, че служебното държавно управление не желае да върви на арбитражно дело против съветската енергийна компания. И в момента се прави всичко допустимо, с цел да се получат към този момент контрактуваните количества газ. Според него постоянният кабинет не е почнал да търси дълготрайни контракти с други снабдители. Той е на мнение, че страната ни ще се оправи през зимата и без доставки на газ от  " Газпром ", само че " в случай че получим от тях, несъмнено, е по-добре ".

" Договорът с " Газпром "  е за 3 милиарда куб. метра, което е към 90% от потребностите. Знаеше се, че този контракт изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от потребностите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, само че никой не знае по какъв начин е образувана тази оферта – тя се появява без конкурс ", сподели министърът. За ноември и декември няма контрактувани количества газ, призна той. Но по думите му ток и газ за зимата ще има. " Работим старателно и приготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, с цел да осигурим доставки. Водим диалози и с " Газпром ". Идеята е да имаме диверсификация на доставките ", посочи Христов.

На въпрос пазарни ли са цените, на които " Лукойл " продава горива енергийният министър отговори: " Водихме договаряния. Съгласиха се да усъвършенстват ценообразуването и да смъкнат цените. Водим договаряния с тях по какъв начин в допълнение да ги смъкнем. "

" Таван на цената на електрическата енергия ще бъде подкрепена, когато се видят съответните ограничения. Няма да бъде подкрепено шерване на облагите със прилежащите страни, защото те се употребяват за обезщетения ", посочи още Росен Христов.

Той описа, че му било препоръчано му е от президента Румен Радев да стане длъжностен министър на енергетиката. " Търсиха човек с интернационален опит, който е самостоятелен. Проведохме съвещания с президента, с екип, с господин Донев. Дипломата ми е от университета в Калифорния. Няма драма с дипломата ми. Не единствено че имам тапия, само че мога да я покажа ", безапелационен е министърът. Ветроходството му е занимание, а ръководството на енергетиката е специалност. По-уверен се усеща в енергетиката, акцентира той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР